Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística i incloure publicitat. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra POLITICA DE COOKIES


Or i aleacions

Divendres, 13 de Novembre de 2020

L´or és, sens dubte, el metall preciós que més ha influït en el destí de la humanitat. Vista panoràmica, la història el coneix com el metall dels déus, amulet, joieria, moneda, indicador econòmic, component de la tecnologia moderna, mitjà d´inversió, però també com a símbol de benestar i alt estatus social.

Propiedades químicas del oro

Símbol químic: Au.
Nombre atòmic: 79.
Sèrie química: metall de transició, sòlid.
Aspecte: groc daurat intens.
Punt de fusió: 1064 graus Celsius.
Punt d'ebullició: 2970 graus Celsius.

Aquestes característiques fan que l'or sigui el metall preciós més mal·leable, per tant, el material més versàtil utilitzat per al processament de joies, a causa de la seva capacitat per a ser batut en plaques extremadament primes, però també el metall preciós més dúctil, que pot transformar-se en qualsevol forma que es conserva en el temps. L'or permet processar-lo tirant dels fils, obtenint així fines joies a partir de fils molt fins de metalls preciosos.

El color groc natural, intens i vibrant de l'or s'ha associat des de l'antiguitat amb l'energia i vitalitat que ofereix el sol. La capacitat de reflectir la llum amb força és una de les propietats essencials del metall preciós, que es converteix en el suport ideal per a muntar pedres que brillaran de les formes més seductores.

El quirat d'or

Quants tipus d'or groc hi ha?

Aquesta pregunta només pot respondre's referint-se a la quadrícula per a mesurar la puresa de l'or en general, observant que, encara que existeix una tendència general de la gent a referir-se a l'or groc com a "or genuí", els altres tons d'or comparteixen el mateix criteri de quirats.

Els tipus d'or més populars són els de 14 quirats, 18 quirats i 24 quirats. Explicarem immediatament què significa aquesta classificació.

L'or de 24 quirats assumeix que, d'un total de 24 parts d'or, les 24 són or pur, no aliat amb altres metalls. Però l'or pur rares vegades es processa d'aquesta manera en la joieria, perquè és un metall tou que pot deformar-se, ratllar-se o fins i tot trencar-se fàcilment. Aquesta és també la raó per la qual, des del descobriment dels primers mètodes de fabricació de joies precioses, es va poder utilitzar fins i tot amb les eines més primitives.

Per a augmentar la seva força, l'or ha d'estar aliat amb altres metalls. Les conseqüències d'aquest procés són augmentar la resistència de l'aliatge resultant i canviar el color amb finalitats decoratives. Una altra conseqüència de l'aliatge d'or amb altres metalls és la disminució del preu de l'aliatge recentment obtingut, sent menor la quantitat d'or.

Així s'obté:

Or de 18 quirats, que conté 18 parts d'or i 6 parts d'elements d'aliatge;

L'or de 14 quirats, que conté 14 parts d'or i 10 parts d'elements d'aliatge, és el més utilitzat i preferit en el camp de la joieria;

L'or de 9 quirats, que conté 9 peces d'or i 15 parts d'elements d'aliatge, és el títol legal mínim per a les joies d'or.

Tipus d'or segons marques.

Després de 1975, amb la finalitat d'exposar la puresa de l'or, es va introduir l'expressió en milers del pes total de l'aliatge. El contingut d'or expressat en mil·lèsimes sol ser també la marca que està inscrita en les joies. L'ús de la terminologia quirat està determinat per la legislació de cada país. Per exemple, de 1000 mil·lèsimes, si totes són d'or, equival a 24 quirats, és a dir, or pur. De la mateixa manera, el títol de l'aliatge de 18 quirats equival a 750 mil·lèsimes. És a dir, de les 1000 mil·lèsimes de l'aliatge, 750 són or pur i les 250 mil·lèsimes restants són elements d'aliatge. Similar per al títol de 14 quirats: 585 mil·lèsimes són or pur i els 415 restants són elements d'aliatge

Tipus de colors daurats

Hi ha múltiples tons en els quals es poden fabricar joies d'or avui dia, mitjançant processos d'aliatge del metall preciós. A partir del color original, el groc intens, s'han creat al llarg del temps joies en or blanc, or rosa (una tendència a l'alça, presentat comercialment com a rosa, marró, vermell, préssec) o altres tons únics.

Algunes de les combinacions populars d'or + aliatges i els seus resultats són:

  • Or pur + Plata fina + Coure = oro groc, que conserva la intensitat del color natural de l'or pur;
  • Or pur + Coure + Zinc + Pal·ladi = oro blanc - en realitat és un gris molt clar, lleugerament groguenc, amb un aspecte metàl·lic. Es va fer popular en el món després de la dècada de 1920 com a alternativa al platí;
  • Or pur + Coure + Plata fina + Zinc = oro rosa;
  • Or pur + Coure + Plata + Zinc = oro verd - un color groc amb un tint verdós;
  • Or pur + iridi o gal·li = oro blau o or pur + alumini en determinades condicions = oro porpra, però són aliatges massa fràgils per a ser utilitzades en joieria;
  • Aliatge d'or + tractament superficial aplicat per làser o galvànic = or negre

Per a augmentar la lluentor i la durabilitat de les joies d'or, es practica el bany de rodi, un metall platejat noble, dur, rar i lleuger. Per tant, en el cas de determinades joies notaràs l'observació "amb una capa de rodi aplicat".

Un avantatge de la resistència obtinguda amb l'aliatge d'or és la capacitat de les joies per a polir-se millor: per tant, s'obté un major poder de reflexió de la llum que l'or pur i fi: les joies brillaran d'una manera notable i elegant.